Een steengroeve waar archeologische opgravingen plaatsvinden

Alvorens de nieuwe steengroeve van Amigny, die op een belangrijke historische plaats ligt, te exploiteren, wilde TERREAL samenwerken met een archeoloog en de plaatselijke autoriteiten om de steengroeve te ontwikkelen.

Contenu

Context

De laatste jaren is er een groeiende belangstelling voor de archeologie van het erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog in Normandië. Op de ochtend van 25 juli 1944 opende een massaal bombardement op een 9 km lange frontlijn langs de weg Saint-Lô/Périers door enkele honderden bommenwerpers de laatste akte van de uitputtende hagenstrijd die het Amerikaanse leger sinds juni had geleverd op de westelijke flank van de geallieerde opmars in Normandië. Zeer snel zou de weerstand van het Duitse leger, al tot het uiterste uitgerekt door meer dan anderhalve maand strijd, breken en de weg vrijmaken voor de Amerikaanse pantserdivisies om door te breken naar het zuiden. Deze uiterst ambitieuze operatie, die profiteerde van een tot dan toe ongekende inzet van vuurkracht, kreeg de codenaam COBRA.

Deze gebeurtenissen vonden gedeeltelijk plaats op onze toekomstige steengroeve in Amigny.

In het kader van onze sociale aanpak ter bevordering van cultuur en onze wens om partnerschappen aan te gaan met plaatselijke verenigingen en gemeenschappen, hebben wij de deuren van ons terrein opengesteld voor deskundigen voordat de steengroeve werd ontwikkeld.

Carrière Amigny

Acties

Alvorens de nieuwe steengroeve van Amigny te exploiteren, wilde TERREAL samenwerken met een archeoloog, de plaatselijke autoriteiten en het Victory Museum van Normandië om de steengroeve onder de aandacht te brengen. De steengroeve bevindt zich op een belangrijke historische plaats, het toneel van gevechten tussen Amerikaanse strijdkrachten en Duitse troepen tijdens de bevrijding van de stad Saint-Lô op 24 en 25 juli 1944.

Deze "mobiele graafwerkzaamheden" zijn een wereldprimeur! Geopend op 25 juli 2019, zijn de eerste zoekacties sluitend en hebben al bepaalde mysteries onthuld: een veelheid aan bewapening, een studie van het terrein om de dynamiek van de strijd te begrijpen...

Foto krediet: S. Eymard

Volgs ons op volgende kanalen

Image de fond "Suivez-nous"