Rénover son toit Tuile terre cuite
Contenu

Uw dak vernieuwen is een bewuste keuze

Bij de renovatie van uw dak kunt u denken aan verschillende ingrepen. Het kan natuurlijk gaan om een totale renovatie en dus om de plaatsing van een volledig nieuw dak. Het kan ook gaan om de vervanging van de dakbedekking, de isolatie of de plaatsing van een onderdak. Elke operatie kan afzonderlijk worden uitgevoerd, de prijs van de dakrenovatie zal niet hetzelfde zijn. 

De beslissing om een dak te renoveren wordt meestal genomen in drie situaties: wanneer er een lek ontstaat en het dak niet meer waterdicht is, moet er snel worden gehandeld. Wanneer een bestaand gebouw wordt gerenoveerd of wanneer u verbeteringen aan het interieur wilt aanbrengen (zolders, isolatie, enz.). 

Deze grootschalige werken moeten worden toevertrouwd aan professionals. Hun expertise is essentieel om dit soort werk uit te voeren en biedt u belangrijke garanties. 

Een goed onderhouden dak in goede staat verhoogt de waarde van uw huis. Het zorgt voor een betere isolatie, wat energie bespaart en het milieu beschermt. Verwaarloos het niet en onderneem vooraf actie door het regelmatig te controleren in plaats van in allerijl een complete reparatie uit te voeren. 

De prijs van een dakrenovatie

Renovatie van uw dak heeft natuurlijk een prijs. De eerste stap is het vaststellen van de uit te voeren werkzaamheden door middel van een diagnose. Gemiddeld varieert de prijs van een dakrenovatie van 50 tot 400 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn louter indicatief en hangen niet alleen af van de omvang van de werkzaamheden, maar ook van de gekozen materialen voor de renovatie en de ambachtslieden die deze zullen uitvoeren. Tegels, leien, riet of zink kosten niet hetzelfde.  

Andere factoren die de prijs van een dakrenovatie beïnvloeden zijn de huidige staat van het dak, de geografische ligging, de verwachte levensduur, de verwachte isolatieprestaties 

Vergeet niet dat als het gaat om dakrenovatie, het mogelijk is om te profiteren van steun en subsidies zoals de renteloze ecolening, die de prijs van de dakrenovatie aanzienlijk kan verlagen. Vertrouw ook hier op de professionals om u te helpen bij uw inspanningen. 

Raadpleeg ook de plaatselijke PLU om na te gaan of het project in overeenstemming is met de geldende voorschriften en of er geen specifieke vergunning vereist is.

Goede isolatie, plaatsing van een dakonderlaag

Als u besluit uw dak te renoveren, overweeg dan de installatie van een dakonderlaag. Dit zorgt ervoor dat het gebouw goed geïsoleerd en ook waterdicht is, omdat het een beschermende laag vormt tussen de dakbedekking en de isolatie. Het komt tegenwoordig veel voor, maar meestal niet in oudere gebouwen.  

De dakonderlaag is waterdicht en winddicht, wat de thermische isolatie bevordert, maar is ook dampdoorlatend, wat schimmelvorming in de isolatie voorkomt. Het zorgt er ook voor dat het door het huis geproduceerde vocht naar buiten ontsnapt. 

Afhankelijk van het gekozen materiaal kost de installatie van een dakonderlaag ongeveer 10 tot 18 euro per vierkante meter plus arbeidsloon. U kunt kiezen uit drie soorten dakonderlaag, namelijk flexibele dakonderlaag, halfharde plaat, harde vezelcementplaat en harde houtvezelplaat.  

Renoveren betekent het behoud van uw erfgoed en het milieu

Door te investeren in uw dak en de renovatie ervan behoudt u uw vermogen. Inderdaad, een goed onderhouden pand is een pand dat meer waard is. De wet staat u toe de tienjarige dakgarantie door te geven aan de kopers van uw huis, zodat zij een gezonde woning kopen. 

Het is ook bewezen dat 30% van het warmteverlies via het dak plaatsvindt. Renovatie van het dak kan dus leiden tot grote energiebesparingen. Dat is goed voor u en goed voor het milieu! Volg de plaatselijke gebruiken bij het kiezen van dakpannen. Ze zijn over het algemeen aangepast aan de klimatologische omstandigheden van de regio.  

Vergeet niet dat een waterdicht dak de kans op lekkages, die een bron van werk zijn in een individuele woning, aanzienlijk verkleint. 

Deze belangrijke investering brengt u niet alleen dagelijks comfort, maar bespaart u ook aanzienlijke uitgaven op lange termijn. Dakrenovatie kan ook een gelegenheid zijn om zonnepanelen te installeren. 

Volgs ons op volgende kanalen

Image de fond "Suivez-nous"